Maarten Lont wint Vederprijs voor baanbrekende bijdrage in radio- en telecommunicatiewetenschap

ENGLISH SUMMARY BELOW

In navolging van zijn collega Johan van den Heuvel heeft Dr.ir. Maarten Lont de Vederprijs ontvangen voor zijn proefschrift, afgrond in 2013 aan de TU Eindhoven en uitgevoerd in samenwerking met Holst Centre. De in Steinheim (Duitsland) geboren Eindhovenaar kreeg de prijs tijdens een bijeenkomst van de afdeling Telecommunicatie van KIVI NIRIA, de vereniging voor Ingenieurs, waarin Lont zijn werk in dit gebied, gebaseerd op zijn promotiewerk getiteld "Wake-up Receiver Based Ultra-Low-Power WBAN" kwam toelichten.

De stichting wetenschappelijk radiofonds Veder (www.vederfonds.org) heeft als doel de bevordering van de ontwikkeling van de wetenschap en techniek op het gebied van telecommunicatie. Elk jaar reikt deze stichting de zogenaamde Vederprijs uit aan personen die een baanbrekende bijdrage hebben geleverd. De prijs - bestaande uit een oorkonde en een geldelijk bedrag - wordt jaarlijks sinds 1929 uitgereikt.
In het proefschrift van Maarten Lont wordt het gebruik van de wake-up radio onderzocht in draadloze sensorsystemen in kleding en op het lichaam voor -onder andere- medische toepassingen. De energievoorziening voor dergelijke systemen dient zeer beperkt te worden gehouden. Een wake-up radio bestaat uit twee typen radio ontvangers. De eerste radio detecteert alleen of er gezonden wordt (en verbruikt daarom weinig energie) en de tweede radio ontvangt de signalen en decodeert de data. Deze laatste radio gebruikt relatief veel energie, maar wordt pas aangezet als de eerste (energiezuinige) radio een signaal detecteert. Hierdoor wordt er per saldo veel minder energie verbruikt.

Guido Dolmans, Senior Principal Scientist bij Holst Centre: "We zijn erg trots dat Maarten deze prijs mag ontvangen. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat de Vederprijs aan een van onze collega's wordt uitgereikt en dat is een duidelijke bevestiging van het talent dat we bij Holst Centre in huis hebben."

Het bestuur van het Vederfonds, belast met de jaarlijkse toekenning van de Vederprijs voor baanbrekende radio-innovaties, heeft zijn waardering uitgesproken voor het werk van Johan en hem uiteindelijk ook aangewezen als de prijswinnaar: "Tijdens een studie, en zeker een promotie, is het zaak om je goed te kunnen verdiepen in de noodzakelijke technologie

Back