Eindhovenaar Johan van den Heuvel wint Vederprijs voor baanbrekend onderzoek in telecommunicatie

ENGLISH SUMMARY BELOW

Dr.ir. J.H.C. (Johan) van den Heuvel heeft de Vederprijs ontvangen voor zijn proefschrift behaald in 2012 aan de TU Eindhoven en uitgevoerd in samenwerking met Philips. De in Oss opgegroeide Eindhovenaar, ondertussen werkzaam bij Holst Centre, kreeg de prijs tijdens de bijeenkomst van het Nederlands Elektronica en Radio Genootschap (NERG). Onderwerp van zijn proefschrift was "Analog MIMO Spatial Filtering", of het verbeteren van draadloze communicatie door systemen met meerdere antennes.

De stichting wetenschappelijk radiofonds Veder (www.vederfonds.org) heeft als doel de bevordering van de ontwikkeling van de wetenschap en techniek op het gebied van telecommunicatie. Elk jaar reikt deze stichting de zogenaamde Vederprijs uit aan personen die een baanbrekende bijdrage hebben geleverd. De prijs - bestaande uit een oorkonde en een geldelijk bedrag - wordt jaarlijks sinds 1929 uitgereikt.
In het proefschrift van Johan van den Heuvel worden de mogelijkheden van multiple-input multiple-output (MIMO) systemen onderzocht als basis voor lage vermogens en hoge datasnelheid in draadloze systemen. Bij dergelijke systemen met meerdere antennes (inmiddels ingeburgerd in zowat elke WiFi router), speelt interferentie een belangrijke rol. De meerdere antennes moeten namelijk op elkaar afgestemd zijn om de afzonderlijke signalen die ze opvangen te kunnen vertalen naar de oorspronkelijk verzonden informatie. Het onderdrukken van interferentie vroeg in MIMO ontvangstketens leidt tot vermogensreductie en prestatieverbeteringen.
Guido Dolmans, Principal Scientist bij Holst Centre: "We zijn erg trots dat Johan deze prijs mag ontvangen. Het bevestigt wat wij al langer wisten: dat we met Johan een toptalent in huis hebben. Ook bij Holst Centre heeft hij zijn vakkennis al bewezen door zijn bijdragen in ons onderzoek naar breedband- (UWB) en digitale radiosystemen."

Het bestuur van het Vederfonds, belast met de jaarlijkse toekenning van de Vederprijs voor baanbrekende radio-innovaties, heeft zijn waardering uitgesproken voor het werk van Johan en hem uiteindelijk ook aangewezen als de prijswinnaar: "Johan heeft op gestructureerde wijze theoretisch aangetoond dat er een optimum bestaat voor wat betreft informatiedichtheid in een MIMO-systeem. Hij heeft daartoe het hele systeem in ogenschouw genomen, maar daarnaast ook gedetailleerd naar subsystemen gekeken. Wij zien dit als een impactvolle vernieuwende stap in MIMO-systemen."

Johan van den Heuvel awarded for advancements in telecommunications

Dr.ir. J.H.C. (Johan) van den Heuvel has won the prestigious Dutch Veder prize for his contributions to the advancement of telecommunications. Van den Heuvel received the award for his PhD thesis obtained in 2012 at the TU Eindhoven and executed in collaboration with Philips. Van den Heuvel, currently researcher at Holst Centre, graduated on "Analog MIMO Spatial Filtering", or the improvement of signal quality in wireless multiple-antenna systems.

The Veder prize (www.verderfonds.org) is a Dutch prize to promote the advancement of science and technology in the area of telecommunications. Every year the prize is given to a person who has delivered a pioneering and important contribution. The prize exists of a certificate and a financial sum.
In his thesis, Van den Heuvel investigates the possibilities of multiple-input multiple-output (MIMO) systems as bases for low power and high data rate wireless systems. Reducing interference early in the RF frontend by using MIMO leads to less energy usage and higher performance.

Back